Månedlige arkiver: juni 2017

Raspberry pi 3 – JT65

Categori : Ham Radio

Ser ut som JT65/JT9 programmet WSJT-X v1.7 fungerer greit på Raspberry pi 3.

Installasjonen gikk helt uten noen problemer. Selv benytter jeg Yaesu FT450D. Veldig merkelig – i forhold til Windows, hvor jeg holt på flere timer å rote med driver, installerte dette seg selv direkte på et par sekunder.

Her er en forklaring for å installere versjon 1.7 (velger du den som følger med Raspberry distro , får du en eldre utgave, som er veldig simpel) :
WSJT-X-Install-Raspberry-Pi

Oppdatering 14 juni 2017:
Jeg tenkte jeg skulle lage en komplett test av JT65 på Raspberry. Dette blir litt utsatt. Jeg har benyttet pi’n til jt65 på 20 meter uten noen problemer. Når jeg testkjørte på 40 meter og lavere frekvenser gikk pi’n helt bananas – hvorfor veit jeg ikke. Antar HF innslag er det som skjedde kanskje? Venter på en boks til pi’n i metall, før jeg prøver videre ..

Følg med ..

 

Raspberry pi 3 – start/stopp knapp

Categori : Ham Radio

Endelig en av- og på knapp til Raspberry pi som fungerer!
Veldig enkelt å installere!

I mangel av start/stopp knapp på Raspberry pi, har jeg funnet ut følgende kode til å fungere greit (utprøvd med Raspberry pi 3 og Rasberian Linux (m/Pixel)) og Retropie (m/Emulationstation).

 1. Kjøp eller finn deg en trykknapp (ikke vippebryter) og koble denne til pin 5 og pin 6. Pin5 er GPIO3 og Pin6 er GND.
 2. Pinne 5 og 6

  Ikke stress med pull-up/pull-down motstander – pi-n hadde aldri virket hvis det ikke allerede hadde funnes internt i pi-n. På en så rask sak som pi-n har dette både oscillert og gått bannanas når porten er åpen og ikke tilkoblet noe. Så GPIO portene har allerede en pull-up eller pull-down motstand for å unngå oscillering og ligge å vippe mellom høy og lav hele tiden. Mest sansynlig er det en innebygd pull-up motstand, ellers hadde vel aldri en knapp til GND virket her i dette prosjektet.

 3. Første utgave jeg skrev, lagde jeg koden selv. Men jeg har funnet en bedre kode som også er tilgjengelig for almenheten, som kan installere seg selv via curl kommandoen i linux. Bedre kan det egentlig ikke bli. Kildekoden til installasjons-scripten kan du se her hvis du ønsker (du trenger ikke hente denne hvis du benytter curl kommandoen, da blir denne hentet av seg selv og installert rett og rette filer blir puttet inn i pi-n din, på rett sted!).
 4. Gå til terminal og skriv følgende (skift ut med http, hvis du har problemer med https). I Retropie kan du trykke F4 til info:

  curl https://pie.8bitjunkie.net/shutdown/setup-shutdown.sh | bash

 5. Kan kanskje lønne seg å legge på “sudo” først her, på denne linja, husker ikke i farten..
 6. Litt mer om hva denne curl kommandoen gjør:
  – Først installerer den GPIO tillegg i Python.
  – Kopierer inn shutdown.py scriptet til /pi/scripts.
  – Kopierer inn shutdown.rc til temp.
  – Endrer navnet på shutdown.rc til pi_shutdown og legger seg som en deamon i /etc/init.d/pi_shutdown. Som betyr at den kjøres hele tiden og sjekker statusen på denne pinnen (GPIO3).
  – Starter jobben.
 7. Trenger du benytte en annen GPIO-pinne, finner du lett pinout ved å Google litt på Raspberry pi 3 eller du kan hente pinout-tegning her hos meg. Du kan godt installere scriptet med original GPIO3 og endre dette selv seinere etter du har installert scriptet ved å gå til disse filene å endre GPIO. Husk da at du muligens trenger en restart, før det virker. Pinne 39 og Pinne 40 ser også ut til være greie, hvis det passer deg bedre -der finner du GPIO21 og GND.
 8. Scriptet er Copyright © 2017 8bitjunkie.net. Mer info om scriptet finner du her.
  Der kan du også finne informasjon hvordan du modifiserer scriptet til å f.eks. kreve at du holder knappen “inne” i 3 sekunder før systemet kjører shutdown på alt.
  Mange muligheter, alt etter behovet ditt..
 9. Jeg har også pakket alle 3 filene som dette systemet består av, hvis du er ekspert og ønsker gjøre dette manuelt. Har også en erfaring med at når jeg finner slik kode på nettet, så forsvinner det like fort. Derfor har jeg laget en backup her hos meg også – i tilfelle..: Shutdown_for_raspberry_pi3_all_Scriptfiles.

 

LB1QH