⊗ Sist Oppdatert 24 januar, 2023. Skrevet 6 Januar, 2023
Vi har nå gleden av å teste og vi har påbegynt utvikle et kabinett til Odroid modell HC3+. Dette er den første reine X86 maskinen vi utprøver – d.v.s. dette er en maskin som kjører Microsoft Windows rett ut av boksen (Kjører Windows 11 også rett ut av boksen!).
Etter vår mening er dette den beste maskinen av små datamaskiner vi har prøvd (Barebone?). Vi opplevde overhodet ingen problemer under setup eller oppsett av maskinen eller oppsett av Windows. Det er også svært enkelt å plugge direkte på en M2 NVME harddisk og sette inn 2 kort med ram. Maskinen støtter opp til 64 GB ram og klarer håndtere opptil 37 TB med harddisker på en gang – maskinenen har og 2 kontakter på hovedkortet til SATA -så du kan hvis ønskelig bruke gamle 3.5 tommer snurredisker– heftige saker i forhold til pris. Du gjør et svært bra og billig kjøp med å få en så komplett maskinen til vanvittige 1600 kroner pluss frakt og moms.
TILBAKEMELDING PÅ HC3+ ETTER 1 MÅNED BRUK
Her kommer en kortfattet tilbakemelding på hvordan maskinen har oppført seg etter ca. 1 måned. Dette er hva vi kaller en VIRKELIG TEST. De fleste i dag presenterer benchmarking etter benchmarking og egentlig gir ingen informasjon om hvordan maskinen egentlig virker i det det hele tatt – sett i forhold til systemkrasj, driverproblemer og annet som måtte oppstå.
Vi har benyttet maskinen mange timer hver eneste dag. Og etter 1 måned kan vi rapportere følgende:
Antall krasj: 0
Maskinen (Windows 10 oppdatert) har låst seg: 0
Problemer med å installere drivere o.l.: 0
Andre problemer: 0
BENYTTET HARDWARE
Odroid HC3+ (Link til maskinen’s hjemmeside er : https://www.hardkernel.com/shop/odroid-h3-plus/)
1 TB Samsung M2 harddisk, type NVME (moteres direkte på hovedkortet)
16 GB Ram med 2xDDR4 8GHZ kort (monteres direkte på hovedkortet)
19-Volts klassisk “laptop” strømforsyning på rundt 5A
SLUTTORD
Maskinen bruker tydelighvis Intel chiper (CPU m.m. -er jo Intel CPU også da!) til det meste – så skulle du trenge en spesiell driver, må du gå på Intel’s egne driver sider. Det er egentlig helt utrolig hvordan denne maskinen går og går og gir et virkelig spark på 3.3 GHZ. Dette merkes veldig ved tunge oppgaver som videoredigering og pakking av store filer f.eks. Maskinen virker utrolig rask og ting og tang responderer lynkjapt på alle områder. Maskinen slår «lett» min eldre iMac på 2.9GHZ i kraft.
Understrekes at dette ikke er en Gaming-maskin, men klarer det som kalles mid-range spill uten store problemer.. Har t.o.m. via Steam installert Stray (katte-spillet…) som er et tungt spill (vi har 2 Windows maskiner på 2.5GHZ som ikke klarer dette spillet). Dette spillet fungerer greit med å ikke sette alt på maks. Ellers spiller jeg gjerne eldre spill som Team Fortress 2 som går lydkjapt i 1920×1080 (HD) på denne maskinen med Spotify i bakgrunnen. Bildet til høyre viser et øyeblikksbilde mens Disney+ spiller og Spotify spiller og jeg sitter å redigerer i Word. “D drive’n” er det Google drive som har installert selv, det er et speil av hele Google Driven uten å overføre filene. Vi har også i tillegg til Google Drive på hele tiden og OneDrive fra Microsoft på. Fungerer helt perfekt.
Det er viktig å få med seg at det er én innstilling i BIOS du må gjøre, for å få maskinen til å kjøre på 3.3GHZ hele tiden. Dette er en enkel instilling i BIOS hvor du setter en verdi til 0 istendenfor den verdien som står den (dette er egentlig en strømsperre som du skrur av). Link til dette i WIKI er her.
Vifte må du kjøpe utenom. Vi kjøpte vifte egnet til denne på HardKernel.Com til 5 dollar og har valgt benytte denne til kabinettet vi utvikler. Maskinen benytter standard 4-pins pc-vifte kontakt, så enhver vifte til pc med 4-pins kontakt vil fungere. Vi har overhodet ikke merket noe til at maskinen går varm. Nå skal det understres at denne vifta er veldig kraftig, men veldig lydløs og den regulerer seg au
tomatisk etter behovet/varmen. Når det gjelder støynivå er det den aller laveste vi har hørt. Vifta med kabinettet vi utvikler er mer eller mindre lydløst. Det er stille med pc’n på. Den store kjøleribba er montert fra fabrikken og er skrudd på og er selvsagt inkludert i prisen når du kjøper maskinen.
Maskinen egner seg veldig fint til programmering, hvor enn kompilerer tung kildekode. Her går det unna. Pr. i dag: Bare positive og imponerende datakraft under Windows 10, 64bit. Maskinen har også den BIOS-støtten som trengs får å kjøre Windows 11 – men jeg liker ikke helt Windows 11 – tross maskinen (Windows) maser litt om dette skal fungere helt greit på denne maskinen og at det nærmest allerede er installert og klart til bruk. Får vente litt her tror jeg…
Helt til avsluttning som en liten kurositet kan det nevnes at maskinen leveres med batteri til å holde BIOS-innstillinger og RTC (klokke som går hele tiden når maskinen ikke er tilkoblet strøm). RTC står for Real Time Clock og er en bitteliten brikke på hovedkortet som går hele tiden og får strøm fra dette bittelille batteriet når maskinen overhodet ikke har strøm.
NYTTIGE LINKER VEDØRENDE ODROID HC3+
Først og fremst – denne siden her – få siste nytt her
Driver-side som sjekker for oppdatere driver til Intel maskiner – praktisk for HC3+
Hardkernel’s egen side vedrørende ODROID HC3+
WIKI tilhørende Odroid HC3+ rydig og oversiktlig info om alt til maskinen
Odroid Formumet
Tegning av 24-pins GPIO kontakten på Odroid HC3+
Vi har også 2 andre drivere som er installert – usikker om driver-siden til Intel installere disse? Dette er overhodet ikke noe primært, men noe Gaussian & Neural Accelerator, Intel chipen har. Du finner linken til disse driverene på forumet til Odroid. Vi har også en kopi hvis du skulle trenge. Enhetsbehandling viser ingen merkelig feil eller manglende drivere. Ser helt greit ut og alt ser ut til å fungere.
LEVERES UTEN BT OG WIFI
Det er vært å merke seg at maskinen leveres uten Bluetooth og WiFi på hovedkortet. Dette syntes vi er veldig bra (…?), for tidligere løsninger med enten å ha antenne som printbane på hovedkortet eller som en mikroskopisk ledning til en bitteliten antenne har vist seg ikke å være noen god idé. Vi selger en enkel USB dongle som gir deg både 2.4GHZ og 5GHZ WiFi og Bluetooth direkte – ikke noe som helst styr. Tross liten antenne gir denne bedre dekning enn alle SBC’r vi har prøvd som har “innebygd WiFi” med antenne på en eller annen måte.
AVSLUTTNINGSVIS
Som regel på tidligere små datamaskiner vi har prøvd ut, har vi hele tiden strevet med å finne riktige drivere og rett operativsystem som er stabilt. Vi må vel avslutte å si, vi føler oss ferdig nå og er for en gangs skyld si vi er fornøyde. Vi utvikler også et kabinett for denne maskinen som benytter kun én kontakt som kobles til GPIO kontakten på hovedkortet – veldig ryddig for en gang skyld. Denne kabelen går til frontlokket hvor det er 2 ekstra USB2-porter, et OLED display og en av og på knapp.
Det er første gang vi ser en så gjennomført GPIO kontakt hvor det faktisk er ting vi har bruk for. GPIO’n til Odroid HC3+ har 3xUSB2 uttak, 2xI2C uttak, 3.3-volts og 5-volts uttak som slår seg av når maksinen skruer seg av. Og endelig et eget uttak for AV og PÅ knapp.
Totalt antall visninger av denne siden : 330.
ODROID HC3+ er © Copyright Hardkernel co., Ltd.
OHD3+ Kabinettet er © Copyright Morten Steenberg.