Ham radio LB1QH

Welcome to my amateur radio site (ham radio). I will try to be a little creative posting things that might be of interest to others. This can be a good site for new radio amateurs who want immerse themselves rely more on practical things, than formulas. I miss a little more fresh and round amateur radio pages that might not constantly going on ohms law and antenna lengths. Much will be said, but ultimately this is a practical hobby that requires the ability to use many different tools – far beyond any exam questions. Then over to the convenience ..

QSL LB1QH?
You find me at QRZ.COM, HRDLOG.NETLOTW and EQSL.CC (AG)
But i still prefer paper QSL cards via buro !  

My latest ham radio news

MIN FØRSTE RIGG
Et tips er, ikke la dette være så vanskelig. Det er i dag mange billige alernativer å velge imellom. Dette betyr at hvis du kanskje tar feil nå, vil det ikke koste all verden å bytte eller kjøpe noe annet i fremtiden.

hamradio_bilde1

På bildet over ser vi et bilde av Icom IC-7300 som er en ny hf-rigg med dsp og waterfall. Riggen til høyre er Yaesu FT-991 med waterfall.

Tommelfinger regel nr. 1 er ved første gangs kjøp å kjøpe en god brukt rimelig rigg eller en av de rimeligste nye riggene på markedet som i dag ikke koster så veldig mye. Begynn aldri med den dyreste – kan godt hende du ønsker og vil ha noe helt annet om et år..

UTDRAG AV MINE SISTE KONTAKTER (QSO’R) FRA QRZ

LATEST DX SPOT

MIN FØRSTE HF ANTENNE
Her begynner det å bli hett. Her er det svært mange gode forslag ute å går. Men det er en ting som til stadighet irriterer meg til de grader! Det virker som alle radioamatører har en egen flat tomt tilgjengelig på flere hundre kvadrat å boltre seg fritt på med antenner? Må innrømme dette har provosert meg mange ganger. Jeg bor selv i Oslo, med svært begrensede muligheter til å folde ut mine antenner hvor det måtte passe.

hamradio_ant1

På bildet over ser vi til høyre en enkel balkongantenne fra MFJ og i det lille bildet nederst ser vi en litt større antenne/beam, som faktisk ser ut som en modifisert heisekran i dimmensjoner.

Men la en ting være sagt. Hobbyen og like god og bra om du bor i en liten leilighet eller et stort hus. Det finnes alt fra aktive loop antenner på knappe meter’n i lengde/høyde til trådantenner du kan strekke/gjemme på alle mulige steder og ha ukurant lengde på med 1:9 baluner. Og det fungerer og du kan ha kontakt med hele verden på disse antennene også, under rette forhold.

lb1qh_bilde1Når det gjelder vhf/uhf antenner sier det jo seg selv at dette sjeldent er noe problem. Har selv en Diamond X-30 antenne på drøye meteren inne på min balkong som rekker repeatere halve østlandet rundt med rapporter på 5-9. Det er helt utrolig hvor bra dagens repeatere går t.o.m. med bare et håndapparat fra Kina faktisk.

SOL DATA

Sol data for norske forhold. Sjekk A og K indeks eller sjekk båndplan til høyre. Men et lite tips : Du kan få fine kontakter også under svært så dårlige indekser. Så ikke stol blindt på denne, men den er god som referanse.

Mine QSL kort
Her er mine QSL kort. Det hvite er det vanlige og det andre er det jeg har til eqsl.

qslkort_eqsl_blur qslkort_regular_blur

PSK OG DIGITALE MODES
Her skal jeg skrive litt om digitale modes. Uten noen form for tvil er det psk som er greia for meg, når det gjelder digitale modes. Jeg har prøvd litt forskjellig. Kanskje har du en annen oppfattning. Men jeg ønsker bringe videre det jeg syntes er gode råd og tips. Det som er spesielt med endel andre modes enn psk er mange instillinger og det liker jeg ikke og syntes det virker for gammelt. Dette er min oppfattning da.

imagePsk bygger på null instilling i de fleste tilfeller for å komme på lufta. Tenk deg morse, men at du måtte stille inn startbits og stopbits osv. før du kan sende, pluss at du må innstille etter utallige andres merkelige instillinger? Da forstår du kanskje at jeg tror psk kommer til å vinne det digitale enkle point to point som en arvtager etter morse kanskje. Enkelt og lett å lytte til og tune inn..

Etter min erfaring er dette det nærmeste du kan komme morse, på en kjempespennende måte. Flere og flere radioer har også psk muligheter helt innebygd i radio. Og trenger du koble radio opp til å fjernstyre dette via en pc eller mac, gjør du dette svært så enkelt med usb overganger til de fleste radio typer på markedet for et par hundre lapper og oppover! Det finnes også apper til mobil og nettbrett som iPad.

Og vips har du ikke bare et 3k waterfall og muligheten til å styre de fleste radioer totalt. Men også en helt ny måte å kommunisere til en annen radioamatør rundt hushjørnet eller, som jeg gjorde i dag via psk31 til Brasil!

..ikke la deg skremme av dyre bokser m.m. Får jeg tid og ork, skal jeg lage en artikell om duppeditten mellom en radio og datamaskin.

[wprpw_display_layout id=4]

eqsl_ag