Ham radio LB1QH

Welcome to my amateur radio site (ham radio). I will try to be a little creative posting things that might be of interest to others. This can be a good site for new radio amateurs who want immerse themselves rely more on practical things, than formulas. I miss a little more fresh and round amateur radio pages that might not constantly going on ohms law and antenna lengths. Much will be said, but ultimately this is a practical hobby that requires the ability to use many different tools – far beyond any exam questions. Then over to the convenience ..

QSL LB1QH?
You find me at QRZ.COM, HRDLOG.NETLOTW and EQSL.CC (AG)
But i still prefer paper QSL cards via buro !  

MIN FØRSTE RIGG
Et tips er, ikke la dette være så vanskelig. Det er i dag mange billige alernativer å velge imellom. Dette betyr at hvis du kanskje tar feil nå, vil det ikke koste all verden å bytte eller kjøpe noe annet i fremtiden.

hamradio_bilde1

På bildet over ser vi et bilde av Icom IC-7300 som er en ny hf-rigg med dsp og waterfall. Riggen til høyre er Yaesu FT-991 med waterfall.

Tommelfinger regel nr. 1 er ved første gangs kjøp å kjøpe en god brukt rimelig rigg eller en av de rimeligste nye riggene på markedet som i dag ikke koster så veldig mye. Begynn aldri med den dyreste – kan godt hende du ønsker og vil ha noe helt annet om et år..

UTDRAG AV MINE SISTE KONTAKTER (QSO’R) FRA QRZ

LATEST DX SPOT

MIN FØRSTE HF ANTENNE
Her begynner det å bli hett. Her er det svært mange gode forslag ute å går. Men det er en ting som til stadighet irriterer meg til de grader! Det virker som alle radioamatører har en egen flat tomt tilgjengelig på flere hundre kvadrat å boltre seg fritt på med antenner? Må innrømme dette har provosert meg mange ganger. Jeg bor selv i Oslo, med svært begrensede muligheter til å folde ut mine antenner hvor det måtte passe.

hamradio_ant1

På bildet over ser vi til høyre en enkel balkongantenne fra MFJ og i det lille bildet nederst ser vi en litt større antenne/beam, som faktisk ser ut som en modifisert heisekran i dimmensjoner.

Men la en ting være sagt. Hobbyen og like god og bra om du bor i en liten leilighet eller et stort hus. Det finnes alt fra aktive loop antenner på knappe meter’n i lengde/høyde til trådantenner du kan strekke/gjemme på alle mulige steder og ha ukurant lengde på med 1:9 baluner. Og det fungerer og du kan ha kontakt med hele verden på disse antennene også, under rette forhold.

lb1qh_bilde1Når det gjelder vhf/uhf antenner sier det jo seg selv at dette sjeldent er noe problem. Har selv en Diamond X-30 antenne på drøye meteren inne på min balkong som rekker repeatere halve østlandet rundt med rapporter på 5-9. Det er helt utrolig hvor bra dagens repeatere går t.o.m. med bare et håndapparat fra Kina faktisk.

SOL DATA

Sol data for norske forhold. Sjekk A og K indeks eller sjekk båndplan til høyre. Men et lite tips : Du kan få fine kontakter også under svært så dårlige indekser. Så ikke stol blindt på denne, men den er god som referanse.

Mine QSL kort
Her er mine QSL kort. Det hvite er det vanlige og det andre er det jeg har til eqsl.

qslkort_eqsl_blur qslkort_regular_blur

PSK OG DIGITALE MODES
Her skal jeg skrive litt om digitale modes. Uten noen form for tvil er det psk som er greia for meg, når det gjelder digitale modes. Jeg har prøvd litt forskjellig. Kanskje har du en annen oppfattning. Men jeg ønsker bringe videre det jeg syntes er gode råd og tips. Det som er spesielt med endel andre modes enn psk er mange instillinger og det liker jeg ikke og syntes det virker for gammelt. Dette er min oppfattning da.

imagePsk bygger på null instilling i de fleste tilfeller for å komme på lufta. Tenk deg morse, men at du måtte stille inn startbits og stopbits osv. før du kan sende, pluss at du må innstille etter utallige andres merkelige instillinger? Da forstår du kanskje at jeg tror psk kommer til å vinne det digitale enkle point to point som en arvtager etter morse kanskje. Enkelt og lett å lytte til og tune inn..

Etter min erfaring er dette det nærmeste du kan komme morse, på en kjempespennende måte. Flere og flere radioer har også psk muligheter helt innebygd i radio. Og trenger du koble radio opp til å fjernstyre dette via en pc eller mac, gjør du dette svært så enkelt med usb overganger til de fleste radio typer på markedet for et par hundre lapper og oppover! Det finnes også apper til mobil og nettbrett som iPad.

Og vips har du ikke bare et 3k waterfall og muligheten til å styre de fleste radioer totalt. Men også en helt ny måte å kommunisere til en annen radioamatør rundt hushjørnet eller, som jeg gjorde i dag via psk31 til Brasil!

..ikke la deg skremme av dyre bokser m.m. Får jeg tid og ork, skal jeg lage en artikell om duppeditten mellom en radio og datamaskin.

Raspberry pi 3 – JT65

 Kategori : Ham Radio

Ser ut som JT65/JT9 programmet WSJT-X v1.7 fungerer greit på Raspberry pi 3.

Installasjonen gikk helt uten noen problemer. Selv benytter jeg Yaesu FT450D. Veldig merkelig – i forhold til Windows, hvor jeg holt på flere timer å rote med driver, installerte dette seg selv direkte på et par sekunder.

Her er en forklaring for å installere versjon 1.7 (velger du den som følger med Raspberry distro , får du en eldre utgave, som er veldig simpel) :
WSJT-X-Install-Raspberry-Pi

Oppdatering 14 juni 2017:
Jeg tenkte jeg skulle lage en komplett test av JT65 på Raspberry. Dette blir litt utsatt. Jeg har benyttet pi’n til jt65 på 20 meter uten noen problemer. Når jeg testkjørte på 40 meter og lavere frekvenser gikk pi’n helt bananas – hvorfor veit jeg ikke. Antar HF innslag er det som skjedde kanskje? Venter på en boks til pi’n i metall, før jeg prøver videre ..

Følg med ..

 

Raspberry pi 3 – start/stopp knapp

 Kategori : Ham Radio

Endelig en av- og på knapp til Raspberry pi som fungerer!
Veldig enkelt å installere!

I mangel av start/stopp knapp på Raspberry pi, har jeg funnet ut følgende kode til å fungere greit (utprøvd med Raspberry pi 3 og Rasberian Linux (m/Pixel)) og Retropie (m/Emulationstation).

 1. Kjøp eller finn deg en trykknapp (ikke vippebryter) og koble denne til pin 5 og pin 6. Pin5 er GPIO3 og Pin6 er GND.
 2. Pinne 5 og 6

  Ikke stress med pull-up/pull-down motstander – pi-n hadde aldri virket hvis det ikke allerede hadde funnes internt i pi-n. På en så rask sak som pi-n har dette både oscillert og gått bannanas når porten er åpen og ikke tilkoblet noe. Så GPIO portene har allerede en pull-up eller pull-down motstand for å unngå oscillering og ligge å vippe mellom høy og lav hele tiden. Mest sansynlig er det en innebygd pull-up motstand, ellers hadde vel aldri en knapp til GND virket her i dette prosjektet.

 3. Første utgave jeg skrev, lagde jeg koden selv. Men jeg har funnet en bedre kode som også er tilgjengelig for almenheten, som kan installere seg selv via curl kommandoen i linux. Bedre kan det egentlig ikke bli. Kildekoden til installasjons-scripten kan du se her hvis du ønsker (du trenger ikke hente denne hvis du benytter curl kommandoen, da blir denne hentet av seg selv og installert rett og rette filer blir puttet inn i pi-n din, på rett sted!).
 4. Gå til terminal og skriv følgende (skift ut med http, hvis du har problemer med https). I Retropie kan du trykke F4 til info:

  curl https://pie.8bitjunkie.net/shutdown/setup-shutdown.sh | bash

 5. Kan kanskje lønne seg å legge på “sudo” først her, på denne linja, husker ikke i farten..
 6. Litt mer om hva denne curl kommandoen gjør:
  – Først installerer den GPIO tillegg i Python.
  – Kopierer inn shutdown.py scriptet til /pi/scripts.
  – Kopierer inn shutdown.rc til temp.
  – Endrer navnet på shutdown.rc til pi_shutdown og legger seg som en deamon i /etc/init.d/pi_shutdown. Som betyr at den kjøres hele tiden og sjekker statusen på denne pinnen (GPIO3).
  – Starter jobben.
 7. Trenger du benytte en annen GPIO-pinne, finner du lett pinout ved å Google litt på Raspberry pi 3 eller du kan hente pinout-tegning her hos meg. Du kan godt installere scriptet med original GPIO3 og endre dette selv seinere etter du har installert scriptet ved å gå til disse filene å endre GPIO. Husk da at du muligens trenger en restart, før det virker. Pinne 39 og Pinne 40 ser også ut til være greie, hvis det passer deg bedre -der finner du GPIO21 og GND.
 8. Scriptet er Copyright © 2017 8bitjunkie.net. Mer info om scriptet finner du her.
  Der kan du også finne informasjon hvordan du modifiserer scriptet til å f.eks. kreve at du holder knappen “inne” i 3 sekunder før systemet kjører shutdown på alt.
  Mange muligheter, alt etter behovet ditt..
 9. Jeg har også pakket alle 3 filene som dette systemet består av, hvis du er ekspert og ønsker gjøre dette manuelt. Har også en erfaring med at når jeg finner slik kode på nettet, så forsvinner det like fort. Derfor har jeg laget en backup her hos meg også – i tilfelle..: Shutdown_for_raspberry_pi3_all_Scriptfiles.

 

LB1QH

LOTW

 Kategori : Ham Radio

Endelig. Nå finner du meg også på LOTW.

Arrl’s logbook of the world.

Hva egentlig SWR er og betyr

 Kategori : Ham Radio

Kjempespennende lesing om hva egentlig som er SWR. Fryktet av mange radioamatører. Men etter å ha lest denne siden blir man kanskje litt roligere og forstår dette bedre?

Her er linken til denne siden http://www.hamuniverse.com/wc7iswr.html

 

Fin oversiktsside over repeatere i Norden

 Kategori : Ham Radio

Skjermbilde 2016-04-14 kl. 21.43.12Etter tips har jeg funnet en svært så oversiktlig repeaterside med kart over repeatere i hele Norden. Ser veldig oppdatert og oversiktlig ut. Siden finner du her : Link til svensk repeaterkart over hele Norden.

eqsl_ag